Zomerbanden of winterbanden?

Wij krijgen vaak de vraag wat nou precies het verschil is tussen zomerbanden en winterbanden. Waarom zou je in de zomer op een andere soort banden moeten rijden dan in de winter? En wanneer kun je het beste wisselen van zomer- naar winterbanden? Dat leggen wij je hieronder uit.

Zomerbanden

Zomerbanden zijn absoluut de beste keuze voor autorijden in de zomer. Het zijn namelijk banden die speciaal gemaakt zijn om te rijden op een warm wegdek. De banden zijn van stevig rubber en hebben een profiel dat zorgt voor een goede wegligging in de zomer. Het belangrijkste voordeel van zomerbanden bij warme temperaturen, is dat ze een korte remweg hebben. Dat is wel zo veilig natuurlijk, want ook met een behoorlijke vaart kun je snel stil staan. Dat komt omdat het stevige rubber van zomerbanden goed op een warme weg ligt. Hierdoor trekt je auto snel op en kan je lekker doorrijden. De auto maakt niet teveel contact met het wegdek, maar precies genoeg voor een goede veiligheid en lekker rijcomfort. Bovendien verbruik je met zomerbanden in de zomer de minste benzine.

Winterbanden

In tegenstelling tot zomerbanden zijn winterbanden van een zachte soort rubber gemaakt. Een belangrijke eigenschap van rubber is namelijk dat die hard wordt bij koude temperaturen. Het zachte rubber van winterbanden wordt dus harder op een koud wegdek, waardoor een goede wegligging gegarandeerd blijft. Winterbanden zijn erg belangrijk voor veilig rijden in de winter. Want door de goede grip van winterbanden op een koud wegdek zal je niet zomaar slippen. Ook blijft een behoorlijk korte remweg dan mogelijk.

Wanneer moet je wisselen?

Het gebruik van een winterband in de zomer is geen goed idee. Het zachte rubber blijft heel zacht op een warm wegdek. Daardoor kost het de motor van je auto veel meer benzine om goed door te rijden. Omdat de auto een beetje aan het wegdek plakt, is het ook veel moeilijker om genoeg regenwater af te voeren met het profiel. Tot slot slijten de banden veel sneller. Dat is dus geen goed idee. Zomerbanden in de winter kan alleen als het een heel zachte winter is. Maar als het koud is en met name als het sneeuwt, dan kunnen zomerbanden niet genoeg contact houden met het wegdek. En dat is gevaarlijk! Wanneer je het beste kunt overschakelen van zomerbanden op winterbanden, hangt vooral af van het weer. Het makkelijkste is om aan te houden dat wanneer het koud wordt, je winterbanden onder je auto zet. Rond april, wanneer de lente weer begint, kan je dan weer overgaan op zomerbanden.